,,Ilyet még nem pipáltunk” Tisztelgő Kovács Béla munkássága és az 50 éves pipakutatás előtt

Dobó István Vármúzeum, Eger

2013. november.

 

Fiatal Középkoros Régészek V. Konferenciája

Ferenczy Múzeum, Szentendre

2013. november 21 – 23.

 

Törökkori cseréppipák készítéstechnikai érdekességei az egri vár leletein

 

Az előadásomon az egri várból előkerült hódoltság kori cseréppipákon szemrevételezés során észrevett, szokatlan technológiai megoldásokat és érdekességeket szeretném bemutatni.

A cseréppipákon meglepően sok egyedi technológiai megoldással, fejlesztéssel találkozunk. Más kerámia tárgytípusokra többnyire nem jellemző az ilyen mértékű változatosság. Ennek ellenére a cseréppipák készítési módjaival csak nagyon keveset foglalkoztak, és a technológiára vonatkozó megállapítások többnyire csak nagyon általánosak.

A technológiai változatosság oka egy technológia probléma, ami cserépedények készítésekor nem jelentkezik, de a pipák készítésénél igen. Ezért az edények készítésekor megszokott hagyományos megoldások nem mindig működnek jól pipákon.

A pipát készítő fazekas természetesen arra törekszik, hogy az általa készített pipa minél tetszetősebb, legyen. Tehát lehetőleg csillogó és színes (mázas), és legyen a pipán valamiféle aprólékos díszítés is. A finom mintázatú pipa mázzal bevonva többnyire nem ad jó végeredményt. Ennek oka, hogy a pipák kis méretű tárgyak, amiken a máz viszonylag vastag rétege túl sokat takar el a felületi díszítésből.

Ezt a technikai problémát a fazekasok többféle (vélhetően saját fejlesztésű) egyedi megoldással próbálták áthidalni. Ezekből, és egyéb szemrevételezés során felfedezett egyéb érdekességekből mutatok be válogatást. Tervezzük, hogy a szokatlan megoldásokat tartalmazó pipák egy részét később különböző anyagvizsgálatoknak is alávetjük.

 

 

Véninger Péter