Duma György cikkeihez képest az eltérések

 

Változtatások az eredeti cikkekhez képest

Ha az internetes változat más, mint az eredeti, akkor a cikk előtt elolvasható, hogy mi a különbség.

- A szövegen csak formai dolgokon változtatok, hogy a mai helyesírásnak megfeleljen (pl. ólomoxid helyett ólom-oxid).

- Amennyiben az általam ismert cikkekben Duma György maga kézzel hozzáírt valamit, akkor én ez utóbbit is hozzáveszem a cikkhez.

- Néha az ábraszámozás nem következetes, vagy képek összecserélődtek az eredeti cikkekben. Ezeket lehetőség szerint javítom. Minden eltérést a cikkek előtt jelzek.

- A szövegben levő lábjegyzetek csak szövegként szerepelnek, mert így egyszerűbb. (Weblapokon a valódi lábjegyzetek a szövegben alig kivehetőek, és ha mégis, akkor elég nehézkesen olvasható el a megjelenő szöveg.)

- A táblázatokat lehetőség szerint eredeti helyétől függetlenül mindig oda helyezem, ahol a szöveg először utal rá.

 

Képek

- Duma György a fényképeinek nagy részét saját maga fotózta, és hívta elő. Szándékosan fekete-fehér fényképeket használt, mert az a legtartósabb. Büszkén mutatta, hogy a legkorábban készült képei is ugyanolyan élesek és tiszták, mint amilyenek készítésükkor voltak. (Ennek titka, hogy sokáig kell öblíteni a képet az előhívásnál.)

- A képeket és táblázatokat lehetőség szerint eredeti helyétől függetlenül mindig oda helyezem, ahol a szöveg először utal rá.

- Sokszor az idegen nyelvű cikkben jobb minőségű egy kép. (Esetleg egy hasonló témájú, másik cikkben van jobb kép.) Azonos képek esetén mindig a jobb minőségűt választom, bárhol is jelent meg.

- Néhány esetben a megjelent cikkeknél jobb minőségű, illetve fekete-fehér helyett esetleg színes képet tudok illusztrációként feltenni, amennyiben lesz elég időm az eredeti fényképeket összepárosítani a cikkekkel. Ehhez is időre van szükségem.

 

 

  

 

Példa a minőség különbségre. Homokvázas cserépedények c. cikk. 2. ábrája. Balra: cikkből szkennelt kép. Jobbra ugyanennek az eredeti a fényképe beszkennelve.

 

Véninger Péter

2011. november 3.

Vissza a főoldalra

Vissza a kerámia szakirodalom oldalához