Vajdahunyadi Duma György (1912–2001) 

 

Duma György közel 90 éves korában halt meg.

A Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát.

Munkásságát a Képzőművészeti Gimnáziumban (akkori nevén Iparrajziskolában) kezdte (itt építette meg az ország második elektromos kemencéjét), majd a második világháború előtt Herendi Porcelángyárban, a gyári laboratóriumban dolgozott. Ahhoz, hogy Herenden dolgozhasson, fazekas vizsgát kellett tennie.

A Herendi Porcelángyár államosítása után az Iparművészeti Főiskolába került, ahol technológia tanár volt nyugdíjazásáig.

Az 1950-es években a Bányászati Kutató Intézet félállású tudományos munkatársa volt, ahol főleg a hazai finomkerámiai agyag-előfordulások előkészítés-technológiai kutatásában vett részt.

Régészeti Intézet egyik alapító tagja. (Az alapító tagok közül talán a legtovább élt.) Nyugdíjba vonulása után a Régészeti Intézet munkatársaként kerámiai leletek vizsgálatával, az előállítási módszerek reprodukálásával foglalkozott. (Az első emelet jobb oldali folyosóján volt a laboratórium. Az Intézet karbantartói legendás és zseniális mérnökök voltak. Ők készítettek sok szerkezetet, amikre a kísérletek során szükség volt.)

Számos előadást tartott Németországban és Ausztriában.

Duma György magyar nyelvű cikkei az Építőanyag és a Bányászati Kutató Intézet Közleményeiben, Budapest Régiségeiben, Múzeumi Műtárgyvédelemben jelentek meg.

 

Forrás:

Építőanyag 53. évf. 2001. 2. szám

 

ld. még:

- Duma György idegen nyelvű cikkei.

- Duma György cikkeinek teljes listája időrendben

 

Vissza Duma György főolalra

 

Vissza a főoldalra