Gyakori kérdések

 

(Amelyet csak a honlappal való megismerkedés után érdemes elolvasni.)

 

Először is szeretném leszögezni, hogy régi kerámiák készítésével foglalkozni számomra játék. Ugyanígy játéknak tartom azt, amikor ki kell találni, hogy hogyan készítettek régen különböző dolgokat. Élvezetes játék, ami örömet okoz nekem, ezért szívesen foglalkozom vele. Ugyanígy jó móka tanítani régészeket, vagy előadást tartani fazekasoknak, geológusoknak vagy vegyészeknek. Amíg kedvem van ezzel foglalkozni, és megtehetem, addig folytatom, mert jó játék. Tudom, hogy ez a hobbi nagyobb részt úri huncutság, mert igen kevés pénzt hoz. Sőt, gyakran még viszi is a pénzt ahelyett, hogy hozná. Most még megengedhetem azt a luxust, hogy több-kevesebb időmet erre pazarlom. Ha már nem engedhetem meg, akkor nem fogom. Ha már nem fog érdekelni a tanítás, vagy a kísérletezés, vagy a műtárgymásolás, akkor abbahagyom. Nem akarok tudományt csinálni, és nem vágyom tudományos rangra. Ezért nem köt semmi külső körülmény vagy kényszer. Megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy nem nagyon érdekel, hogy ki hisz és ki nem hisz a tapasztalataimnak, és annak, amit leírtam. És az is mindegy számomra, hogy ki milyen szinten áll a ranglétrán. Ha valaki szívesen tanul tőlem, akkor szívesen tanítom. Nem erőlködök, hogy bárkit bármiről meggyőzzek. Igyekszem a tanítást, a honlapot és a másolataim a lehető legjobban csinálni, amennyire lehetőségeim engedik. Történeti kerámia technológiával foglalkozni számomra egy jó hobbi. Ha ez segíti azt, hogy megéljek, akkor jó. Ha érdekel mást rajtam kívül, akkor jó, ha nem érdekel, akkor az is jó. Ha egyszer adódik valami lehetőség, hogy ne csak játék szinten, hanem komolyan csináljam, akkor komolyan fogom. Ha nem adódik, akkor meg nem fogom.

 

Hova lettek a történeti kerámia-technológiával kapcsolatos információk?

Töröltem átmenetileg, mert át szeretném dolgozni. Hogy mi lesz a sorsa, az teljesen bizonytalan. Nem bíztatok senkit. Nem ígérek semmit.

 

Kerámia készítéssel és nyomolvasással kapcsolatos kérdések

Ezekből sok van, ezért ezeket külön kezdtem el gyűjteni; itt.

 

Írtam Facebookon/e-mailen, de nem kaptam választ…

Ritka, de előfordul, hogy valamit nem kapok meg. Mindig minden levélre válaszolok, amit megkapok. Ha nem válaszolok, akkor nem kaptam meg (vagy még nem olvastam.) Ha a Facebookon nem látom az üzenetet (volt már, hogy nem jelent meg), akkor érdemes e-mailt írni. Esetleg érdemes többször próbálkozni, nem veszem zaklatásnak.

 

Folytatom-e ezt, vagy azt a témát?

Igen, tervezem, esetleg már el is kezdtem. Talán kész is van, csak nem raktam még fel. Lehet, hogy épp egy cikket írok a témában, amit majd szintén felteszek, ha megjelent. De, hogy mikor és hogyan jelenik meg a honlapon, azt nem tudom. Mivel a honlapom játékból és hobbiból készül, ezért akkor foglalkozom vele, amikor időm és kedvem is van. Ha a megélhetés és a család után marad idő, akkor foglalkozom a honlappal. Ha nem marad, akkor nem. Ha épp máshoz van kedvem, akkor mással foglalkozom.

 

Miért rendszertelen a honlap frissítése?

Mert akkor foglalkozom vele, amikor időm és kedvem is van. Az is gyakori, hogy fejlesztem, de hosszabb vagy rövidebb ideig még nem kerül fel a netre, csak a számítógépen hever valahol.

 

Miért ilyen csúf a honlap?

Egyrészt azért, mert a spártaian egyszerű honlapokat szeretem, a csillogó-villogó zenés, táncos honlapokat nem.

Másrészt azért, mert nem értek a honlap készítéshez, és csak ennyit tudtam összehozni. Ha egyszer tudok jobbat, akkor jobb lesz. Addig meg ilyen marad.

 

Hibát találtam a honlapon! (Nem jelenik meg egy kép, nem működik egy link stb.)

Köszönöm, ha megírod, hogy pontosan hol és milyen típusú a hiba. Ha pontos információkat kapok, akkor igyekszem kijavítani. Általában minden építő jellegű kritikát köszönettel veszek.

 

Miért nem teszek fel képeket eredeti műtárgyakról a másolatok mellé?

Egymás mellé merem rakni az eredetiket és a másolataim. Egyedül azért nincsenek fent ilyen képek, mert a műtárgyak publikálását elég szigorúan szabályozzák, és nincs kedvem hosszadalmas procedúrákat végigjárni engedélyekért csak azért, hogy néhány fénykép a honlapomon legyen. Se időm, se kedvem ezzel foglalkozni.

 

Megírnám-e a fényes engób készítésének receptjét?

Nem.

A honlapomon nagyon sok olyan dolog olvasható, ami a szakirodalomban sehol máshol. Mindezek hosszadalmas kísérletek, kutatások és nagyon sok töprengés eredménye. Azt hiszem, hogy a szakmáról sokkal többet mondok el, mint a legtöbb kerámikus, vagy fazekas. A fényes engób készítésének módját szeretném megtartani magamnak. Minden további faggatás teljesen hiába való.

 

Szeretnék tanácsot kérni X.Y. leleteken látható készítési nyomok kapcsán…

Szívesem megírom, amit tudok. Fényképeket kérek, és részletes problémafelvetést. (Ha lehet leginkább élőben szeretném látni a tárgyakat.)

 

Szeretnénk pályázni műtárgymásolatokra, tudnál-e ....?

Nagyon szívesen segítek, amiben tudok (témaötlet, kiállítási kellék készítés, műtárgymásolás, kézműves foglalkozás). Hálásan fogadok minden megkeresést. Mivel műtárgymásolatokkal foglalkozom, ismerem a régi technikákat, és a régészeti leleteket, ezért hitelesebb kerámiákat tudok készíteni, mint egy átlag kerámikus vagy fazekas. A döntés a megrendelő kezében van.

 

Kerámia másolatokat kell készítenem, tudnál-e segíteni...?

Ez az a helyzet, amiből nem lehet jól kijönni. Ha tanácsot adok, és nem sikerül (nem vagyok ott, nem tudom, hogy miért nem), akkor én leszek a hibás. Ha sikerül, akkor a segítséget kérőé a dicsőség. (Legyen boldog vele.) Műtárgyakat másolni nagyon stresszes (bizonytalan eredményű kísérletek, rövid határidők, magas igények). Sokkal durvább, mint átlagos kerámiát elkészíteni, sokkal de sokkal több munka. Aki belevág ilyenbe, az vállalja a felelősséget, és oldja meg. Akkor vállalja el, ha meg tudja csinálni. Ha elvállalta, és nem tudja elkészíteni, annak ne én legyek az oka. Aki ezen megsértődik, és innentől utál, az tegye nyugodtan.

 

Egyenlőre ennyi jutott eszembe. Ha még eszembe jut valami, akkor még folytatom.

 

Véninger Péter

 

2016. január 16.