Castel durantei lovag Cipriano Piccolpasso

 

A fazekas mesterség három könyve.

Amelyben nem csak a mesterségről esik szó, hanem röviden annak minden titkáról is.

Vagyis mindaz, amit a mai napig titokban tartottak.

 

Ezt a könyvet az olasz Cipriano Piccolpasso (1527-79) írta a 1550-ben egy gazdag francia úr megrendelésére. Arról ír, amit ma olasz reneszánsz majolikának nevezünk. Nagy erénye a könyvnek, hogy megpróbál tudományos alapokon írni a kerámiakészítésről. Cipriano Piccolpasso Castel Durantéban élt, és testvére, Fabio volt fazekas.

A könyv három részre tagolódik: Az első könyvben a formát vizsgálja, a másodikban a színt, a harmadikban a díszítést. Elvileg lett volna egy negyedik könyv is, ami az első hármat elemzi, de ez nem maradt fenn. Valószínűleg nem készült el.

 

A könyv a 16. században egy olasz nyelvjárásában íródott, és a szövegbe francia szavakat is belesző. Mindezek jelentősen megnehezítik a fordítást. Kritikai kiadások is megjelentek olaszul, angolul. A könyv egyenlőre sajnos magyarul nem olvasható.

 

 

 

A könyv igen sajátos stílusban íródott. Mintha monológ-szerűen beszélne az olvasóhoz, vagy mintha egy hosszú levelet írna: ,,Miután idáig előadtam, hogy hogyan kell dolgozni a koronggal, elhatároztam, hogy egy-két szót szólok arról is, hogy lehet gipszformákat is készíteni. És, hogy hogyan kell ezekkel az agyagot alakítani.”

 

Néhány technológia szempontjából érdekes leírás (egy kis ízelítő a könyvből):

 

,,Készítesz egy korongot úgy, ahogy a kép mutatja. Ezen a korongon mindenfajta fazekasmunkát lehet készíteni. Szegélyeseket, tojásdad formájúakat, szögleteseket és bevágottakat (metszetteket) feltéve, hogy mindezek illeszkedjenek a tökéletes kör alakjához. Nem lehet rajta készíteni se háromszögletű edényt, se hosszúkásat, mert mindazok a formák, amelyek nem tudnak tökéletesen körbefordulni nem készülhetnek korongon.”

 

,,A fazekaskorong: A szerkezet lényegében két kerékből áll. Az átmérőjük nagyon különböző. Vízszintes helyzetűek és egy tengely köti össze őket és egyben tartja távol egymástól. Az alsó kereket, vagyis a korongot a fazekas hajtja a lábával abból a célból, hogy áthelyezze ezt a mozgást a mugiuolo (e: mudzsuolo)-ra, ami a kisebb föntre helyezett kerék, amin a formázandó tárgy áll.

Az összes fazekaskorong ugyanilyen az összes helyen, amit én láttam. És ezt hallottam azoktól, akik nálam is többet láttak. A legjobb, ha a korong fából készül, ugyanígy a tengely (vagy láb) is fából. Kivéve ritka esetekben, amikor ez utóbbi vasból készül. A tengely alakja lehet kerek vagy négyszögletes. A vastagsága legalább 4 ujjnyi legyen. A korongnak is ugyanilyen vastagságúnak kell lennie. Ha nincs ilyen vastag deszkája az embernek, akkor két vékonyabbat lehet egymásra helyezni, és gondosan összekötni egy vas abronccsal. (Összeabroncsozzák, mint a hordó alját.) És össze is kell szögelni.”

 

,,Minden vékony falú edényt esztergálnak. Vagyis minden darabot finomítanak, kivéve azt a 8 típust, amit már felsoroltunk a munkaeszközök szóló fejezetben, ahol ismertettük a vasakat. Az esztergáló egy vastag cserép korong, ami sokkal kisebb, mint maga az edény, amelyet éppen esztergáltak, vagy negatívból préseltek, és amelyet most készülünk finomítani. Erre a cserép korongra papírcsíkokat kell helyezni, ahogy ez a jobb oldali rajzon látható. Azért rakják rá, hogy a még nyers edény ne tapadjon rá. Fejjel lefelé ráteszik az edényt. Ekkor a korongot - amin a cserép korong van - elkezdik lassan hajtani. Erre a tálra vagy edényre rátéve a vas eszközt annyi agyagot vesznek le, amennyi szükséges ahhoz, hogy a megfelelő vastagságot és felületet elérjék. Ezek után ráillesztik a különálló részeket, lábakat és füleket stb. Erre a célra focsot használnak, amelyet jól összedolgoztak a G-vel jelölt stekkával (e: sztekkával). Úgy, hogy olyan sűrűségű legyen, mint egy kenőcs.”

 

Remélem sikerült kedvet csinálnom Piccolpasso ,,leleplező” művéhez.

 

A Piccolpasso könyv fordítás befejezéséhez és kiadásához szponzorokat keresünk. Minden ötletet, segítséget köszönettel veszünk.

 

Véninger Péter.

 

Telefon 06/70/94-39-893

E-mail mutargymasolatok (,,kukac") gmail.com

Vissza a főoldalra