Könyvajánló

Wartha Vince: Az agyagipar

1892. 240. o.

 

 

A könyv az Iparművészeti Múzeumban tartott előadás sorozat nyomán született, tulajdonképpen annak írott változata. Wartha Vince rendkívül művelt ember volt, de a kerámia technológiához nem értett különösebben.

Az első magyar nyelvű kerámia technológiáról szóló önálló könyvet Wartha Vince írta. Ez tagadhatatlan érdeme. Sajnos pont emiatt többnyire csak elég komoly összegért vehető meg.

Nagyon erősen érződik rajta, hogy a szerző elsősorban az iparban járatos, és tagadhatatlanul erőteljes a német hatás. Aki magyar népi kerámiák iránt érdeklődik, csalódott lesz. Ez nem róható fel a szerzőnek, ez ebben a korban általános, és még később is jellemző.

Ennek a könyvnek a végén van a hírhedt mázrecept gyűjtemény (Szerencsi Mihály sárospataki fazekasmesteré), ami teljesen használhatatlan, bár ennek ellenére sajnos többen átvették. Mindenesetre én csalódtam, hogy egy kerámiához értő szerző a könyvében valósként közöl egy első ránézésre is egyértelműen használhatatlan receptgyűjteményt.

 

  A könyvet az 1930-as években újra kiadták, nagyon kis példányszámban. Nagyon ritka. 60 pengő volt az ára, ami akkor nagyon drágának számított. (Ezt az információt ezúton is köszönöm Steinbach Sándor fazekasnak.)

 

Ráth György (szerk.): Az iparművészet könyve (1905) 2. kötetében. Az agyagművesség címmel. 507 – 628. o.

 

 

 

2005-ban az Iparművészeti Múzeum kiadta hasonmás kiadásban. A kötet elején a Wartha Vince emlékkiállítás alkalmából íródott tanulmányok olvashatóak.

 

Wartha Vince (Fiume, 1844 - Bp. 1914)

  Budapesti Műszaki Egyetemen az új kémia technológia tanszék professzora (1870-1912). MTA tagja (1873), alelnöke (1908-1910).

 

 

Vissza a főoldalra