Könyvajánló

Jakó Géza: Az Agyagáruk ismertetése és gyártása, különös tekintettel az építészeti kerámiákra.

1934, 259. o.

  

A könyv 1934-ben, Debrecenben jelent meg részben (vagy egészben?) az író saját költségén.
Az első magyar nyelvű kerámia könyv íróját, Wartha Vincét szerintem mindenki ismeri hallomáshoz. Elég sokszor idézik is még mindig.
Én egy későbbi könyvet szeretnék ajánlani, ami minden bizonnyal sokkal kevésbé ismert, és igazán megérdemelné, hogy minden kerámiával foglalkozó ember polcán ott legyen.
Ha kétségeink volnának, hogy a könyv szerzője esetleg nem a tudása legjavát adná, akkor az előszó minden kétségünket eloszlatja:
,
,Hiszem, hogy könyvemmel megszolgálom egyben azt az állami áldozatot is, mellyel a m. kir. Kereskedelemügyi minisztérium 1908-10 években külföldi tanulmányutamon támogatott. Ezt a tartozást ugyan szakpedagógiai téren való munkálkodással szándékoztam volt leróni otthon. Minthogy azonban a sors azt nem tette lehetővé számomra, - ezúton igyekszem a távolból használni hazám agyagiparának. Tallin, 1934.”
(Mellesleg szerintem ma már elképzelhetetlen, hogy ilyen történjen.) 

Jakó Géza könyve remek példája annak, hogy hogyan kell közérthetően, hitelesen és tudományos alapossággal írni valamiről. (Ma már az ilyen könyv önmagában is ritka kincs!)
 A könyv egyik óriási előnye, hogy nagyon világos, tiszta és érthető nyelven íródott. Több jó könyv létezik magyarul kerámia technológiáról (Papp János, Őrley, Petrik stb.), de Jakó Géza könyve a talán leginkább olvasmányos.
A másik óriási előnye pedig az, hogy gyakorlati könyv. Leírja, hogy milyen hibák fordulhatnak elő, ezek ellen hogyan lehet védekezni. Az eddigi tapasztalataim alapján a könyv nagyon hiteles, bátran lehet a leírtakra támaszkodni.
 Nagyszerű könyv, csak ajánlani tudom. Ha a mai könyvek csak fele ennyire használhatóak lennének, már sokkal jobb lenne a helyzet.
  A könyvben szó van a kerámiák mindenféle fajtájának készítéséről és sajátosságairól. A kályhakészítéstől kezdve a főzőedények át a klinkerig és a porcelánig mindenről ír. A mázakról olyan részletesen ír, hogy még a lüsztermázról és lüszterfestékről is szó van. Azt hiszem, hogy bárki, a kerámia bármely részével is foglalkozik, sok érdekességet fog találni a könyvben.

Véninger Péter.

Vissza a főoldalra