Könyvajánló

Kiss Lajos: Vásárhelyi kistükör

1964, 422. o.

 

 

 

A könyv ritkán szerezhető be, de mivel nagyon jó könyv, ezért nagyon helyesen felrakták a Sulinetre: Megnézhető itt: Vásárhelyi kistükör.

 

Hódmezővásárhely fazekasságáról, tálasságáról mindent leír. Annyira jó, hogy kerámiakészítés iránt érdeklődők számára ezt kötelező olvasmánnyá tenném, ha nem lenne ez elrettentő. Én biztosan gyakran fogom idézni.

 

A második világháború előtti könyvekre jellemző érthető, logikus rendszer, és az író szakértelme lenyűgöző. Ez sajnos a második világháború óta teljesen kiveszett. Azóta szinte csak természetgyógyász stílusban szokás könyvet írni kerámiáról. Üdítő olvasmány volt nekem újra elolvasni a könyvet egy olyan könyv után, ami szándékosan zavarosan írt kerámiakészítésről, és egyik tagmondata ellentmondott a másiknak. Nem könnyű olvasni, mert sajátos a nyelvezete, de megéri.

 

Kiss Lajos nagyszerű néprajzkutató volt. Úgy ír, ahogy szerintem egy jó könyvet meg kell írni. Olvasmányos, élvezetes, pontos és rengeteg olyan színes érdekességet tartalmaz, ami felejthetetlenné teszi. Mellékesen megtudhatjuk, hogy Móra Ferenc egész életében szeretett színes üvegcserepeket gyűjteni, és szappanbuborékokat fújni. (Nem hittem volna, de nekem ez nagyon szimpatikus.)

Emellett olyan sok szempontból és alaposan körbejárja a fazekasságot, ahogyan az csak lehet. A műhely kialakításával kezdi. Részletesen ír az edények elkészítési és díszítési módjairól. A fazekasságnak szenzációs a nyelvezete, és a vásárhelyi változat szintén az. Csak egy példa: Az agyagba került mészégetés után ,,kirugdossa” az edény oldalát. Nagyon szemléletes.

 

Mindenkinek ajánlom, aki (használható szakirodalom hiányában) főleg angol nyelvű szakirodalomból ismeri a kerámiakészítést. Ilyen szép, szemléletes kifejezéseket, és leírásokat az angolban soha nem fog találni. Hátha a biszkvit égetés helyett zsengélő égetést mondanak majd újra Magyarországon, ha fazekasáruról van szó…

 

A könyvre visszatérve megtudhatjuk belőle, hogy mivel rémisztgették egymást északa a fazekasok, égetés közben. A fazekasok miket meséltek egymás között az igazán nagy fazekasokról. Mivel viccelték meg egymást.

 

Kiss Lajos könyve a mérce. Bárcsak mindenki így tudna írni a fazekasokról! Bár én is tudnék…

 

Tudjuk, hogy mindent cenzúráztak, ami 1945 után megjelent, beleértve az Egri csillagokat is, és természetesen Kiss Lajos is. Mennyire jó lehetett a könyv eredeti teljes anyaga! Hátha egyszer ezt is olvashatjuk…

 

Egy kis kiegészítés a könyvben leírt agyagokhoz: a kék agyagok ártéri agyagok. Piritet kiredukálják a rothadó növényi anyagok. Az agyagokban talált 6 csigafaj (régi nevek) mind ártéri és vízi csigák.

 

Vissza a főoldalra