Magyar nyelvű kerámia újságok a Monarchia idejéből.

 

Meglehetősen ritkán lehet találkozni magyar nyelvű kerámia témájú újsággal.

Két újságot szeretnék bemutatni. A Magyar Üveg- és Agyagipar, illetve a Magyar Agyagipar címűt. Az előbbiből még nem láttam teljes példányt, ezért nem tudom bemutatni a címlapot sem. Egyúttal szeretném megragadni az alkalmat, és kérek mindenkit, hogy ha van olyan példánya, amitől megválna, az engem nagyon érdekel. Ha nem válna meg tőle, akkor nagyon örülnék, ha beszkennelné, befényképezné, vagy ha kölcsönkaphatnám, hogy én beszkenneljem.

 

A Magyar Agyagiparral egyidőben létezett egy szintén budapesti kiadású Magyar Tetőfedő- és Kályhás újság is, de ebből nem ismerek egyetlen számot sem. Ha valaki bármit tud róla, kérem, jelezze nekem!

 

Köszönettel: Véninger Péter

 

 

Magyar Üveg- és Agyagújság

 

 

7 vagy 8 számból ismerek összesen 10 lapot, vagyis 20 oldalt. Furcsa módon egyik sem címlap. A töredékek alapján a következőket sikerült megtudni az újságról:

Két, azonos évszámot találtam (hirdetésben és könyvajánlóban): 1906-ot. Hirdetésből tudom, hogy 1922-ben létezett. Jó lenne tudni, hogy mettől meddig adták ki.

Kiadó Laptulajdonos: Illés József. Főmunkatárs: Gerő Lajos. Az újság budapesti kiadású.

Mivel címlappal nem találkoztam, ezért sajnos nem tudom, hogy milyen időközönként jelent meg. És csak valószínűsíteni tudom, hogy egy szám 10 lapból állhatott. A viszonylag nagyobb terjedelemből önkényesen arra következtetek, hogy kétheti vagy havi újság lehetett.

Témái: üveg, porcelángyárak bővítése, fizetésképtelensége, költözése. Raktárak épülése. Bejelentett és elfogadott szabadalmak. Országos Ipartestület, kályhakészítés, fűtés kályhával.

Természetesen üveg kerámiai alapanyagok és kereskedők hirdetései. Állásajánlatok- és keresések. Az egész újságnak kicsit amatőr jellege van, és bár eléggé hazafias, és védi a magyar ipart, de időnként ,,beszólogatós” hangulata van.

 

Magyar Agyagipar

Kerámiai szaklap

 

 

 

Kéthetente jelent meg, és azzal reklámozta magát, hogy ingyen járt minden agyagiparosnak.

Debrecenben adták k, a Tímár utca 11-ben.

Szerkesztő és kiadótulajdonos: Tóth József keramikus, Debrecen.

Egy-egy szám 2 lap, 4 oldal volt.

1918-ban indult, és nem tudom, hogy meddig létezett. 4 évfolyamot biztosan megélt.

Témái: Agyagiparosok Országos Szövetsége, öntés technológiáját népszerűsítő cikk, budapesti kályhásmesterek munka- és bérszabályzata, ólmos mázak mérgező hatása, agyaggyúrásról, agyagmázról, tűzhelyekről,

Természetesen kerámiai alapanyagok hirdetései, illetve állásajánlatok- és keresések.

 

Véninger Péter

 

 

Vissza a főoldalra