Kerámia másolatok készítése

 

színek szerinti bontás

 

Általános információk

A kerámia műtárgymásolatok készítésének sokszínűségét az égetési mód sokféleségén át jó be lehet mutatni. Az alábbiakban egy kis ízelítő következik.

- Az alábbiakban minden esetben porózus (1000 fok alatt égetett) kerámiákról lesz szó. (Keramitot, porcelánt, sómázas kerámiát nem készítek.)

- A fatüzelésű kemencében történő égetéshez kapcsolódó információk a lap alján vannak.

- Bármely színű kerámia kérhető a megszokott klasszikus soványítóanyaggal: homokkal, apró kavicsokkal, növényi (pelyvás) soványítással, tört kerámiával, stb. Egyes esetekben speciális soványítás is kérhető: csont, csigaház, kagylóhéj, grafit.

- A szokásos formázási eljárásokkal kérhető: korongozott, felrakásos technikák valamelyikével, formába préseléssel, lapokból összeállított tárgyak, mintázással készített szobrok.

- A képeken látható másolatok saját munkák. Ilyenek, hasonlók, és a leírt technikával elkészíthető egyéb tárgyak rendelhetők. Bármilyen korú tárgyak készítését vállalom.

 

Vörös színű kerámiák

Kerámiakészítésben a vörös szín tágan értendő: agyag fajtájától függően narancsos, rózsaszínes, vörös színű kerámiákat egyaránt jelent.

Égetése: fatüzelésű vagy elektromos kemencében. (Választható.)

Elektromos kemence nagyon szabályosan azonos tónusú színt eredményez. A fás égetés pedig finom színátmeneteket, és minden esetben fakóbb és világosabb színt, mint az elektromos kemence. 20 cm alatti tárgyak égetése: száradás után azonnal égethető. (Reggel égetett tárgyak este elvihetőek.) Nagyobb tárgyak égetésénél a reális várakozási idő kb. egy hét.

Fényesítés és fényes engób, barbotin is kérhető. Átlátszó- és fedőmázas kerámiák is kérhetők.

Tárgyak: pl. római kori, középkori és reneszánsz kerámiák.

 

 

 

Vörös cserepű kerámia másolatok.

 

ihs.jpg

 

Ezek a mázas kerámiák is vörös cserepűek.

 

Valódi fehér színű kerámiák

Ezeknek a színe a felhasznált agyagtól (annak kémiai összetételétől) függ.

Elektromos kemencében égetve egységes tónusúak.

Fatüzelésű kemencében a szín változhat, a tárgyak foltosak lehetnek. Pl. szürke égetésnél fehér és szürke szín között átmenetesen vált vagy foltos lehet.

Engóbos, fényes engóbos és mázas kerámiák is kérhetők.

20 cm alatti tárgyak égetése: száradás után azonnal égethető. (Reggel égetett tárgyak este elvihetőek.) Nagyobb tárgyak égetésénél a reális várakozási idő kb. egy hét.

Tárgyak: pl. római szobrok, mázas pipák.

 

 

 

Fehér cserepű másolatok

 

Fehérre égetett kerámiák

A valódi fehér színű kerámiáktól annyiban különbözik, hogy nem különleges nyersanyag, hanem különleges égetés során keletkezik a szín. A fehér szín soha nem olyan tiszta fehér, hanem egy nehezen megfogalmazható szürkés, barnás vagy sárgásfehér szín. 20 cm alatti tárgyak égetése: száradás után azonnal égethető. (Reggel égetett tárgyak este elvihetőek.) Nagyobb tárgyak égetésénél a reális várakozási idő kb. egy hét.

Fényesítés és fényes engób is kérhető. Mázas kerámiák is kérhetők. Részletek később.

Tárgyak: Árpádkori, középkori, koraújkori kerámiák egy része pl. metélt-mázas kerámiák.

 

 

Fehérre égetett fazék.

 

Sárga színű kerámiák

Sárga égetés fatüzelésű vagy elektromos kemencében. A kapott szín fakó, világos sárga vagy sötétebb tónusú élénk sárga. Kérhető rózsaszín - sárga színátmenetes is. A kialakított foltok részben szabályozhatóak.

Fatüzelésű kemencében égetve foltos. Kérhető sárga szín fekete vagy szürke foltokkal is. A foltok alakja, mennyisége nem szabályozható. Felárral kérhető elektromos kemencében égetett kerámia, amelynél a foltok színe és formája az eredetiével egyező (legalább 90%-ban).

Mázas kerámiák is kérhetők. Engób és fényesített felület is kérhető. (A sárga kerámiákon a fényesítés alig látható.)

Elektromos kemencében 20 cm alatti tárgyak égetése: száradás után azonnal égethető. (Reggel égetett tárgyak este elvihetőek.) Nagyobb tárgyak égetésénél a reális várakozási idő kb. egy hét.

Tárgyak: pl. avar sárga bögre, római korsó. Habán és reneszánsz kerámiák.

 

 

 

Négy indián edény, egyforma foltos mintával.

 

 

Példa arra, hogy ugyanazok a mázak másmilyenek lesznek különböző színű cserépen.

 

Barna színű kerámiák

A barna égetés fatüzelésű kemencében történik. Az eredmény lehet nagyjából egységes színű, vagy foltos. A foltok alakja, mennyisége nem szabályozható.

A barna színű kerámiák tónusa és színárnyalata nagyon különböző. A barna színen belül a kívánt tónus, vagy színárnyalat létrehozása meglehetősen bizonytalan (Kb. 60-70%). Fényes engób és fényesített felület is kérhető. Fényesítés a sötétebb tónusú kerámiákon mutat jól.

Tárgyak: pl. őskori és indián kerámiák

 

5_labu.jpg

 

Barna színű tál.

 

Szürke színű kerámiák

A szürke égetés fatüzelésű kemencében történik. Az eredmény lehet nagyjából egységes színű, vagy foltos. A foltok alakja, mennyisége nem szabályozható. A kívánt tónus és foltosság létrehozása bizonytalan (kb. 60-70%). Fényes engób és fényesített felület is kérhető. Fényesítés a sötétebb tónusú kerámiákon mutat jól.

Tárgyak: pl. őskori, szarmata kerámiák.

 

 

Szürke, foltos őskori edény másolat. (Turbántekercses edény.)

 

Fekete kerámiák

Fekete égetés fatüzelésű kemencében történik. (Fekete szín alatt nem sötétszürke értendő, hanem valódi fekete szín.) Fényes engób és fényesített felület is kérhető.

Tárgyak: bucchero, őskori, indián és népi kerámiák.

 

huako_kiraly.jpg

 

Fekete edények másolatai.

 

Fatüzelésű kemencében történő égetéshez kapcsolódó információk

- Égetési határidő: A kemencébe kb. 2-3 db M30-as ládányi kerámia fér bele. A fatüzelésű kemencében csak úgy lehet égetni, ha az teli van. Ezért az égetések határidejét az szabja meg, hogy a kemence mikor telik meg. Ha a rendelés önmagában kitesz egy kemencényi adagot, akkor ez hamar megvalósítható. Ha néhány tárgyról van szó, akkor lehet, hogy több hétig is várni kell, amíg az adott típusú tárgyakkal egy egész kemencényi mennyiség összegyűlik.

- Speciális igények: pl. foltos, vagy egységes színű legyen a tárgy.

 

Határidők

A kerámiák formázása, díszítése időbe telik. A szárítást, kiégetést és a kemence hűlésének idejét nem lehet jelentősen befolyásolni. Az égetés sajátosságait is figyelembe kell venni a kerámiák készítésénél. (Fatüzelésű kemencében csak akkor lehet égetni, ha teli van.)

 

Ár

A kerámia másolatok árát természetesen nem csak az égetés módja szabja meg. Befolyásolja a másolandó tárgy mérete, a formájának bonyolultsága, díszítés összetettsége stb.

Ezért az ár mindig egyedi megegyezés szerint történik. Ezek a másolat elkészítéséhez szükséges munka (és idő) függvényében változnak. Továbbá a technikailag egyszerűbben megvalósítható tárgyak olcsóbbak. Pl. a homokkal történő soványítás sokkal olcsóbb, mint a grafitos. A grafit nem csak az anyag különlegessége miatt, hanem a speciális égetési igény miatt is drágább.

Az árat növeli, ha gyorsan kell dolgozni, vagy, ha nagyon pontos másolatra van szükség. (Utóbbira példa, ha a foltos égetés foltjait kell reprodukálni.)

 

Véninger Péter

Telefon: 06/70/943-98-93

e-mail mutargymasolatok ,,kukac” gmail.com.

Facebook Kerámia Műtárgymásolatok.