Ékírás

Bevallom naiv voltam, és azt hittem, hogy az asszírológusok az ékírást úgy tanulják, hogy először megtanulnak agyagtáblát készíteni, majd a jeleket ebbe írják. Ezt abból gondoltam, hogy az ékírást agyagra találták ki. Bár igen logikus volt a feltételezésem, mégis tévedtem. De talán hamarosan valóban megjelenik a képzésben. Bíztató jelek vannak. (2013 őszén volt egy olyan alkalom, ahol ezt lehetett kipróbálni.)

Olyan agyag/cserép táblát készíteni, amilyenek az ókoriak nem is olyan egyszerű. A ma kapható agyagba írt jelek egészen más írásképet mutatnak, mint amilyennek kéne lennie. Mai fazekasagyagon az ékírás jelei nem olvashatóak jól. Az írást nem kellemes nézni.

 

A képen három féle agyag, háromféleképp viselkedik finom pecsételő hatására.
Baloldalon behorpad a pecsételő körül.
Középen nem horpad be a felület, és nem is emelkedi ki.
Jobb oldalon pedig a pecsételő körül az agyag kiemelkedik.

Ékírás próba mai fazekasagyagon. A jelek nyoma nem szép.

 

Olyan agyag, amin a jelek megfelelnek az ékíráshoz kapcsolódó elvárásoknak. (Saját kísérletek.)

Kifejezetten izgalmas kihívás olyan agyagot készíteni, ami az írópálca nyomásának hatására behorpad. Az ilyen, és hasonló feladatok teszik rendkívül izgalmassá a műtárgy másolatok készítését. Ez volt az első olyan feladatom, aminek során egy agyag valamilyen tulajdonságát alapvetően meg kellett változtatnom.

Kapcsolódó program
2008. dec. 6. SzM Baráti kör: „Keleti titkok a SzM raktárából” ékírás és pecsételő henger készítés. Szépművészeti Múzeum Baráti Köre szervezésében.
A 2008-ban készített agyag egyetlen hátránya az volt, hogy a szükségesnél kissé szemcsésebb volt az agyag felülete az eredeti táblákhoz képest.

2014

2014-ben a Szépművészeti Múzeum Baráti Köre szervezésében tartottam egy újabb ékírásos foglalkozást. (Agyagtáblák üzenete – ékírás agyagon. 2014. szeptember 13.) Ehhez a foglalkozáshoz készített agyag már nem volt olyan, kissé szemcsés felületű, mint az előző esetben. Az eredeti tárgyak jellegét jobban megközelítette. Az elkészült táblákon még az ujjlenyomatok is jól láthatóak (mint ahogy az eredetiken is).

 

 

Vissza a főoldalra

Véninger Péter

Telefon: 06/70/943-98-93

e-mail mutargymasolatok ,,kukac” gmail.com.

Facebook Kerámia Műtárgymásolatok.