Kerámia másolatok készítése

 

Formázási mód szerinti bontás

 

Általános információk

A kerámia műtárgymásolatok készítésének sokszínűségét a formázási módok sokféleségén át jó be lehet mutatni. Az alábbiakban egy kis ízelítő következik.

- Az alábbiakban minden esetben porózus (1000 fok alatt égetett) kerámiákról lesz szó. (Keramitot, porcelánt, sómázas kerámiát nem készítek.)

- Bármely színűre égetett kerámia kérhető a megszokott klasszikus soványítóanyaggal: homokkal, apró kavicsokkal, növényi (pelyvás) soványítással, tört kerámiával, stb. Egyes esetekben speciális soványítás is kérhető: csont, csigaház, kagylóhéj, grafit.

- A szokásos formázási eljárásokkal kérhető: korongozott, felrakásos technikák valamelyikével, formába préseléssel, lapokból összeállított tárgyak, mintázással készített szobrok.

- A képeken látható másolatok saját munkák. Ilyenek, hasonlók, és a leírt technikával elkészíthető egyéb tárgyak rendelhetők. Bármilyen korú tárgyak készítését vállalom.

 

Korongozott kerámiák

(gyorskorongon készült kerámiák)

Az átlagos (ma: 0,5 cm) falvastagságú edényeknél vékonyabb falú edényeket is készítek. (Ilyenre van szükség bizonyos római, szarmata, habán stb. kerámiáknál.)

Vállalok különböző anyagokkal soványított agyagból, korongon készült edényeket.

 

 

 

ihs.jpg

 

 

Felrakásos technikával készült edények

Az edényeket nem a ma szokásos felrakásos technikával készítem, hanem a leleteken látható módon szalagokból. Ezek az edények gyakran különféle anyagokkal soványított agyagból készülnek.

 

 

Utánkorongozással készült tárgyak

Jelenleg még nem készítettem utánkorongozással edényt. Kísérleteket, próbákat már készítettem, ezért már rendelhető ilyen módon készített tárgy.

 

Mintázás

A mintázás egyedi tárgyak készítésére való. (Ezek sokszorosítására a formába préselés.) Domborművek, szobrok, figurális edények mintázását vállalom.

 huako_kiraly.jpg 

 

 

 

Festmény alapján mintázott fej. (Cosimo Medici)

 

Formába préseléssel készült tárgyak

Néhány tárgy formába préseléssel készül: ókori görög tanagrák, antefixek, a cseréppipák, különböző domborművel, kályhacsempék stb. Ilyenek készítését (akár soványított agyagból) vállalom. Csak a negatív formák készítését is. Ez készülhet cserépből vagy gipszből igény szerint.

 

 

 

 

 

Vegyes technikák

Gyakori, hogy két, vagy többféle formázás egyszerre látható egy tárgyon. Pl. formába préselés és korongozás egy kulacson.

 

 

Formába préselés és korongozás.

 

 

Korongozás és mintázás

 

Határidők

A kerámiák formázása, díszítése időbe telik. A szárítást, kiégetést és a kemence hűlésének idejét nem lehet jelentősen befolyásolni. Az égetés sajátosságait is figyelembe kell venni a kerámiák készítésénél. (Fatüzelésű kemencében csak akkor lehet égetni, ha teli van.)

 

Ár

A kerámia másolatok árát természetesen nem csak a formázás módja szabja meg. Befolyásolja a másolandó tárgy mérete, díszítés összetettsége, égetési mód stb.

Ezért az ár mindig egyedi megegyezés szerint történik. Ezek a másolat elkészítéséhez szükséges munka (és idő) függvényében változnak. Továbbá a technikailag egyszerűbben megvalósítható tárgyak olcsóbbak. Pl. a homokkal történő soványítás sokkal olcsóbb, mint a grafitos. A grafit nem csak az anyag különlegessége miatt, hanem a speciális égetési igény miatt is drágább.

Az árat növeli, ha gyorsan kell dolgozni, vagy, ha nagyon pontos másolatra van szükség. (Utóbbira példa, ha a foltos égetés foltjait kell reprodukálni.)

 

Véninger Péter

Telefon: 06/70/943-98-93

e-mail mutargymasolatok ,,kukac” gmail.com.

Facebook Kerámia Műtárgymásolatok.