Longobard királysír tárgyainak másolata

 

 

 

 

A másolatokat a jánossomorjai ,,Három falu – egy város” című kiállítás részére rendelte a mosonmagyaróvári Hanság Múzeum 2012-ben.

 

A képen a kész tárgyak láthatóak.

Fa vödör, elefántcsont játék korongok, vaddisznóagyar, vas eszközök, kerámiák. A képen nem látható pajzsdudor (umbo) is a készlethez tartozik. A három kerámiát készítettem. A többi tárgy Lengyel Boglárka munkája.

 

 

A csészék az eredetivel megegyező módon, gyorskorongon (fazekaskorongon) készültek. A fényesítésnél (polírozásnál) fontos volt, hogy a ,,rácsos” minta minden vonala első mozdulatra fényessé váljon. Ezért gondosan kellett ügyelni arra, hogy az edények a száradás megfelelő szakaszában legyenek a fényezés során.

 

 

A három kerámiát fatüzelésű kemencében égettem feketére. (Ez ugyanaz az égetés, amin a régészhallgatók által készített kerámiákat is égettem.) A képen látható, hogy mennyire sok korom rakódik rá egy edény felületére.

 

 

Az egyik csésze felülete közelről.

 

A korsó

 

A korsó az eredetivel megegyező módon, gyorskorongon (fazekaskorongon) készült. Az eredeti longobard korsó felületén szerves soványítóanyag kiégett nyomaként fél-egy mm-es lyukak vannak. Mivel a felületet meghatározza, ezért természetesen az agyagba megfelelő szemcseméretű soványítóanyagot gyúrtam. Az égetése a csészékkel együtt történt.

 

 

A korsó felülete közelről részben korongozás nyomok, részben soványítás nyomai láthatóak.

 

Vissza a főoldalra

 

 

Véninger Péter

Telefon: 06/70/943-98-93

e-mail mutargymasolatok ,,kukac” gmail.com.

Facebook Kerámia Műtárgymásolatok.