Másolatok, rekonstrukciók és hasonlók

Ha közelről megvizsgáljuk, hogy mi is a kerámia másolat, kiderül, hogy ez nem is olyan egyszerű kérdés.

A képeken látható tárgyak több csoportra oszthatóak:
- másolatok
- rekonstrukciók
- szemléltető eszközök
- régi hangulatú kerámiák
- modern kerámiák régi technikákkal.

Másolatok
Az általam készített kerámia másolatok kivétel nélkül újra el lettek készítve. Ez azt jelenti, hogy egy kerámia műtárgyról sem készült lenyomat, se gipsz, se szilikon negatív. Minden szobrot, kályhacsempét újramintáztam. A korongozott edények korongozással készültek. Az ólmos mázú edények pedig valóban ólmos mázzal.
Többnyire képeket és méreteket kaptam a tárgyakról, de sokkal jobb minőségben lehet dolgozni, ha az eredeti tárgyat megnézhetem, kézbe vehetem és lefényképezhetem.
Készültek olyan tárgyak, amelyek a maguk korában gyakoriak voltak (pl. IHS feliratú kancsó), és egyedi tárgyak is.
A másolatoknál kell a leginkább pontosan dolgozni. A méret, a forma, a szín olyan kell, hogy legyen, mint az eredeti. Ezért nehezebb másolatot készíteni, mint egy új, egyedi tárgyat.
Az sem ritka, hogy az eredeti tárgy kinézetéhez hozzá tartoznak olyan jelek, amiket ma hibának tartunk, (pl. folyós máz vagy mázugrás.) vagy a fedőmáz áttetszősége eltér a mai mázakétól. Mindezeket figyelembe kell venni a másolás során.

ihs.jpg

Rekonstrukciók
Ezek többnyire töredékes, hiányos tárgyak alapján készültek olyanra, amilyen a legjobb tudásunk szerint lehetett. Sok kályhacsempe olyan töredékes, hogy több leletből többé-kevésbé pontosan lehet rekonstruálni az eredeti csempét. Ezek bemutatására jó egy rekonstrukció.
Vannak régebbi ásatásból ismert, de a történelem viharai miatt megsemmisült, vagy elveszett tárgyak. Ezek is jól bemutathatóak rekonstrukcióban. (Képen reneszánsz tintatartó, aminek az eredetije nagyon töredékes és hiányos.)

tintatarto_felul.jpg

 

 

 

 

 

Szemléltető eszközök
Eredeti tárgyak alapján, de jelentős változtatással készült tárgyak.
Pl. festmény alapján elkészített szobor. Ez látványos és érdekes bemutatási módja a képeken ábrázolt személyeknek, hiszen sok embert csak egy nézetből ismerünk. (Mert egy festmény maradt meg róla.) (pl. Cosimo)

cosimo.jpg

Festményeken látott tárgyak (ékszerek: fejdísz, korona, jogar stb.) többnyire jól elkészíthetőek.

nagy_lajos_korona_reskonstr_2003.jpg

Nagyított vagy kicsinyített tárgyak. Pl. tapintható tárlatok tárgyainál. Egy pénz túl kicsi ahhoz, hogy jól tapintható legyen. Egy épületdísz pedig túl nagy. (pl. Medici címer)

cimer.jpg

Régi hangulatú kerámiák
Ezek olyan tárgyak, amelyek korabeli technikával készültek, úgy néznek ki, mint a régiek, de nem léteztek, legalábbis nem tudunk arról, hogy létezett volna. (Pl. Beatrixot és Mátyást ábrázoló kancsó.) 

matyas.jpg

Modern tárgyak régi technikákkal
Nagyon sokat lehet tanulni a régi tárgyakon keresztül a régi mesterektől. (A régiek gyakran rendkívül átgondoltan dolgoztak.) A tanultak igen jól alkalmazhatóak mai tárgyakra. Táborok, szakkörök igen jó témája, hogy a régiektől megpróbáljuk átvenni a jól bevált technikai megoldásaikat, azt a hangulatot, ami a tárgyaikra jellemző, és mindezt tovább alakítsuk saját ízlésünk szerint. Véletlenül sem az a cél, hogy díszletként használjunk sablonos mintákat.

Vissza a főoldalra

Véninger Péter

Telefon: 06/70/943-98-93

e-mail mutargymasolatok ,,kukac” gmail.com.

Facebook Kerámia Műtárgymásolatok.