Pénz óra

 

A steampunk csapat ,,jövőfeltaláló pályázat” 2. helyezését nyerte 2011 novemberben.

Több, mint tíz éve volt, hogy figyeltem, azt, hogy sokféle régi pénz van. Feltűnt, hogy nem csak 1, 2, 5, 10 és 20 címlet van, hanem (nyilván csak mai szemmel nézve) egészen furcsák is: 3, 4, 6 stb. F felvetődött bennem a kérdés, hogy lehet-e olyan mutatós órát készíteni, aminek a számlapján minden szám 1-1 fémpénz. Ehhez 1-12-ig minden szám kell, hogy szerepeljen pénzen. Három címlet kritikus: 9, 11 és 12. A többit kisebb-nagyobb erőfeszítéssel meg lehet találni. A cél az volt, hogy ha lehet magyar pénz legyen. Ha nincs ilyen, akkor olyan, ami az Osztrák-Magyar monarchia területén használatos volt (tehát forgalomban volt Magyarország területén).

Szándékaim szerint egy 19. századi hangulatú, de teljesen egyedi órát szeretnék készíteni.

A számlap és mutató

Az óra számlapja 29 cm átmérőjű, kerámiából van, és enyhén kiemelkedő reneszánsz hangulatú minták vannak rajta. (Egyedi tervezés és kivitelezés.) Reneszánsz hangulatú mintát a Mátyás corvinák mintáin látható virágok hangulatában terveztem, és faragtam negatívban. Kétféle virág van az órán. A negyedek virágai kicsit gazdagabban díszítettek, mint a többi.

Az órát domború óraüveg fedi. (Eredetileg laboratóriumi óraüveg.)

Az óra két mutatója szintén saját tervezés, és vörösréz lapból vannak kifűrészelve.

 

Gipszforma (gipsznegatív).

A számok

A számokként használt pénzek mind vörösréz galvánmásolatok. Egyrészt azért, mert az eredi pénzekkel nagyon tarka lenne az óra (a pénzek anyaga és színe nagyon változatos), másrészt az amúgy is eltérő méretű, stílusú pénzeket kicsit egységesebbek így. Ráadásul a szükséges pénzek egy része nem az enyém, csak negatív formát tudtam venni.

A számokat alkotó pénzek eredetijei

1 Ezüst Ferenc József 1 Ft. Az egyik legszebb forintosunk.

2 Alumínium lyukas 2 filléres. Ezt mindenki ismeri. A kiválasztott példány már Magyar Köztársaság feliratú, és már csak az éremgyűjtők számára készített éremsorozat egyik tagja.

3 Réz 3 krajcár.

4 Réz 4 krajcár.

5 Beszkárt lyukas 5 forintosa. Ez részben rímel a lyukas két filléresre, részben pedig egy viszonylag szép, de kevésbé ismert pénz.

6 Egy 1849-es kiadású ezüst 6 krajcár.

7 Ritka ezüst 7 krajcár, osztrák kiadás.

8 Arany 20 frank – 8 forint kettős értékjelzésű pénz. Ferenc József alatt.

9 zseton.

10 Ezüst, Rákóczi szabadságharc 10 krajcár.

11 Beszkárt réz 5 Ft-os. Belső használatra készítették, és a 11-es pályaudvaron használták.

12 Mivel 12-es értékjelzésű pénzt nem találtam, ezért helyettesítettem a fő helyen egy olyan éremmel, aminek egyik oldalán ,,Éljen a haza” felirat. Szerintem a 19. században talán egy ilyen érmet tettek volna a fő helyre.

 

Eredeti pénzek egy próbalapon.

 

Örömmel jelentem, hogy ha nem is a teljes óra, de a számlap és a mutatók (meg az óraüveg) elkészültek.

 

 

Tervezem, hogy elkészítem az óra házát is, szintén régies hangulatban. A tervek megvannak, remélem, hogy hamarosan hozzá fogok tudni kezdeni. Ha a ház készen van, akkor már ,,csak” az óraszerkezetet kell beletenni.

Az óra folytatása

Az órához négy allegorikus alak tartozik.

A két fenti alak valójában utalás egy régi 5 Ft-os papírpénzre. (Az eddigi legszebb papírpénzünkre.) Egy nőalak könyvvel, egy pedig kardal.

 

 

Az allegorikus alakok egy régi 5 Ft-os pénz alapján készülnek.

Lent pedig két puttó lesz, bőségszaruval. Természetesen a bőségszaruból mindenféle tárgy ömlik ki. De közöttük viszonylag rejtve olyanok is, amelyek a 19. században egészen biztosan nem voltak még akkor.

Vissza a főoldalra

Véninger Péter

Telefon: 06/70/943-98-93

e-mail mutargymasolatok ,,kukac” gmail.com.

Facebook Kerámia Műtárgymásolatok.