Kerámiák sárga színűre égetése

 

Vállalom kerámiák sárgára égetését 960-980 fokon.

 

Kerámikusok kedvéért: nem KS-20-as vagy egyéb KS sorozatbeli agyag! Mivel nem magas tűzön égetett kerámiák, ezért készítésük olcsóbb.

 

Ötféle sárga égetést vállalok

- Fakó sárga (Kb. dudiföld színű, de intenzívebb, és kifejezetten sárga.)

- Sötét sárga egységes színű felülettel. (Intenzív, előzőhöz képest kissé narancsos sárga színe van.)

 

 

- Sötét és világos sárga foltos. Domborműveknél igen szép. A mélyebb részek világosabb színűek.

 

 

- vörös – sárga véletlenszerű foltokkal. Sötétebb sárga alapon sötétvörös véletlenszerű vonalak, amelyek foltokká rendeződnek. (A vonalak pontokból állnak.)

 

 

- Fekete – sárga foltos.

 

 

Részletek

 

A fényképek nem minden esetben adják vissza a valós színt. Valamiért a fényképeken a világos sárga gyakran egészen fehérnek tűnik. De valójában világos, de egyértelműen sárga színű.

 

 

Világos- és sötétsárga poharak.

 

 

 

Vörös – sárga mintás edény. (Mázatlan kerámia.)

 

 

Szabálytalan foltos (átmenetes) vörös – sárga edény.

 

Mindegyik nagyon anyagszerű, és kerámiához nagyon illő. Mindegyik egységes sárga színű kerámia újraégetve (elektromos kemencében is) megtartja a színét. Ezért mázazható. A fazekasmázak (átlátszó színes mázak) kifejezetten szépek az ilyen kerámiákon. (A vörös – sárga foltos és fekete – sárga foltos kerámiák nem mázazhatóak.)

Hozott fazekasagyagból előzetes (ingyenes) próba után vállalom. A magyarországi fazekasagyagok többsége alkalmas sárga égetésre. (A képen látható tárgyakat kishajmási agyagból készítettem.)

 

 

Sárgára égetett dombormű részlet.

 

 

Egy másik sárgára égetett dombormű részlet.

 

 

Ugyanabból az agyagból sárgára és ,,vörösre” égetett plakettek.

 

Általában a fazekasok, kerámikusok vörösre égetnek. Ez többnyire elektromos kemencében történik. Aki fatüzelésű kemencében éget, szürkére, feketére, esetleg barnára éget. A porózus kerámiák sárgára égetése ritka, ugyanakkor nagyon sok lehetőség rejlik benne.

Enyhe redukciós égetést használok. Ennek során semmilyen káros anyag nem kerül a kerámiába. Nem használok semmilyen színező anyagot, a felületre nem kerül festék, ezért pontosan olyan marad, amilyen volt. A sárga égetés során az agyagban eleve jelen levő anyagok egymással másképp reagálnak, mint vörös égetésnél. Ennek köszönhető a sárga szín.

A kapott kerámia porózus, és minden tulajdonságában a vörös kerámiákhoz hasonló, de a színe halványsárga.

 

Az általam kifejlesztett és alkalmazott sárga égetés alkalmas

- A legtöbb Magyarországon fazekasok által használt agyag meszes. Ezek alkalmasak sárga égetésére. Ilyen pl. a sokak által használt kishajmási agyag. Az agyag mésztartalmát mindenki maga ellenőrizheti: egy száraz agyag ecettel (vagy más savval) megcseppentve pezseg akkor, ha az agyag meszes. Bizonytalan agyagnál egy kis darab ingyenes próbaégetését vállalom.

 

A sárgára égetett kerámia előnyei

- Ma már ritkaság a sárgára égetett kerámia. Szokatlan, kellemes színe van.

- Mázazható. Újraégetve nem alakul vissza vörösre.

- A felület jellege, mintázata nem változik meg. Anyagszerű marad a kerámia felülete. Mázatlan domborművek, szobrok igen jól mutatnak sárgára égetve.

- Bizonyos kerámiák hiteles másolataihoz elengedhetetlenül szükséges a sárga szín. Ilyenek: római korsók egy része, avar sárga bögrék, reneszánsz kerámiák, habán kerámiák egy része.

 

Sárgára égetett kerámiák újraégetése és mázazása

Az égetéssel kialakított színek megváltoznak, eltűnnek, ha újra égetjük. (Fekete, szürke, barna kerámiák elektromos kemencében vörösek lesznek.) Az általam sárgára égetett kerámiák nem változtatják a színüket elektromos kemencében újraégetve. Elektromos kemencébe téve nem lesznek vörösek, hanem sárgák maradnak. Erre garanciát vállalok.

A sárgára égetett kerámián szebben mutatnak a mázak!

A fazekasmázak világosabbak, és színük jobban érvényesül, mint vörös cserépen.

A sárga cserépen a fehér fedőmáz még világosabbnak tűnik, és soha nem lesz rózsaszínes árnyalatú.

 

 

Világos sárga kerámia, belül ólmos (középkori típusú) mázzal.

 

 

Sárgára égetett kerámia átlátszó, színtelen mázzal. (AT-10 ólmos máz.)

 

  

 

Világos sárgára égetett kancsó átlátszó, színtelen (ólommentes) mázzal.

 

Engóbos kerámiák sárgára égetése

A színes engóbok a sárga égetés során egészen máshogy viselkednek, mint ahogy azt megszoktuk. A megszokott vörös és a fehér engóbok nem használhatóak, mert a színük ugyanolyan sárga lesz, mint a cserép maga. Ennek ellenére létezik narancssárga és vörös engób sárga égetéshez. Az egyéb színek kísérleti stádiumban vannak.

 

Igény esetén nem csak az égetést, hanem sárga színű kerámiák (edények, csempék, domborművek, szobrok, pipák stb.) készítését is vállalom. Ezek a tárgyak lehetnek teljes keresztmetszetükben vagy csak a felületükön sárga színűek.

 

Méretek, határidők

Kisméretű kerámiák (ami egy 20 x 20 x 18-as kemencébe belefér) égetése rövid határidővel, többnyire hétvégén is. (1-3 nap.)

Nagyobb méretű tárgyak égetése, ha nem egy egész kemencényi mennyiség: legalább 1-2 hét.

Egész kemencényi kerámia mennyiség: néhány nap.

Amennyiben nem teljesen szárazak a tárgyak, akkor ez az idő a száradási idővel hosszabbodik.

A fekete-sárga foltos égetés fatüzelésű kemencében történő égetést igényel. Az égetéshez az szükséges, hogy egy kemencényi azonos színű kerámia összegyűljön.

 

Egyéb

A kerámiák felülete lesz sárga (a belseje nem minden esetben.) Keresztmetszetben a felső vékony (1-3 mm) réteg alakul át, lefelé fokozatosan egyre kevésbé lesz sárga, egyre vörösebb.

Csak porózus kerámiát égetek. 1000 fok feletti kerámiát nem. Az itt alkalmazott eljárás nem függ össze semmilyen módon az 1000 fok felett sárgára égő agyagokkal (KS masszacsalád).

Sárga égetéstől nem lesz fagyállóbb, nem lesz alkalmasabb főzésre a kerámia.

A sárgára égetendő kerámiák szállítása a megrendelő feladata. Én csak az égetést vállalom.

Agyagba zárt levegő miatt szétrobbant kerámiák (elsősorban szobrok, domborművek) nem számítanak a sárga égetés hibájának, hiszen ilyen esetben a készítő hibázott.

Nem vállalom egyszer már vörösre égetett kerámiák újra égetését sárgára. Az engóbozott kerámiák sárga égetése (az engób miatt) bizonytalan, ezért ezt csak a megrendelő felelősségére vállalom.

 

Ár, részletek:

06/70/943-98-93

mutargymasolatok (kukac) gmail.com

 

Véninger Péter

 

2015. január 8.

 

Vissza a főoldalra

Véninger Péter

Telefon: 06/70/943-98-93

e-mail mutargymasolatok ,,kukac” gmail.com.

Facebook Kerámia Műtárgymásolatok.