Akiktől sokat tanultam kerámiakészítésről

 

Sok embertől tanultam. Sok emlékezetes beszélgetésem volt fazekasokkal, régészekkel, néprajzosokkal. Nagy erőfeszítés igazságot tenni, hiszen mindenkit nem sorolhatok fel. Megpróbáltam csak azokat, akiktől tényleg a legtöbbet tanultam. Akik kimaradtak, azokat is ugyanúgy nagyra becsülöm.

 

Anyukám, aki mellett sokat ültem gyerekkoromban a korongon, és én mindig néztem, hogy hogyan dolgozik. Bár ekkor még főleg a szobrokat készítettem.

 

Dugár János fazekas. Középiskolában tanárom volt. A fazekasmesterség szeretetét próbálta meg átadni. Mindig élmény volt az óráira járni. Ő egy igazi mester. Ha mesél, akkor ma is figyelnek rá a fazekasok. Remélem egyszer könyvet ír a fazekasságról.

 

Olaszi Vendel és Henszelmann Imre technológusok. Imre többek között az Iparművészeti Egyetem technológia tanára. A sok haszontalan könyv után találtam végre olyanokat, akik a kerámia technológiáról használható dolgokat tudnak. (Ha miértekre keresek választ, azóta is a műszaki embereknek hiszek leginkább.)

 

Duma György. Sajnos csak élete legvégén ismertem meg. Ezt őszintén sajnálom. Nagyszerű kutató volt, rengeteg érdekes dologgal foglalkozott. Ő volt az első, aki összekötötte a kísérleti régészetet és az anyagvizsgálatokat.

 

Berta István és Domonkos László fazekasok, akiket bármikor megkereshetek a kérdéseimmel.

 

Semmiképp nem szeretném kihagyni Vinczéné Lőrincz Ágnest a Kerámia Park vezetőjét, Apáti Zoltánt, a sümegprágai fazekastalálkozó megálmodóját és szervezőjét. Kovács Lászlót, a keceli fazekastalálkozó szervezőjét. A többi találkozók szervezőjét szintén, akár ismerem őket, akár nem. Mindenki nagyon fontos, aki ma közösséget tud teremteni és fenntartani.

 

Bár nem tartozik szorosan a kerámiához, de meg kell említenem az Elte ,,Alkímia ma" és az ,,Atomoktól a csillagokig" című sorozatát, amit évek óta megszállottak szerveznek, és ahol az előadók ismeretterjesztő előadásokra megdöbbentő alapossággal készülnek. Tőlük is igyekszem tanulni, hogy hogyan kell órát tartani.

 

Véninger Péter

 

Vissza a főoldalra